Cove movie câştigător Oscar 2010 pentru cel mai bun documentar de duminică noapte, locuitorii din acest sat de pescari făcuti celebri în acest film isi  exprima  dezamăgirea lor, solicitând ca filmul este  inexact şi intolerant faţă de alte culturi.
Factorii de decizie şi distribuitorii filmului Cove ( Golful)contraataca  că filmul a câştigat Oscar pentru că a fost bine făcut şi ca merita vazut, şi ca controversa oamenilor ca acest film a luat  Oscar evidenţiază de fapt preocupările oamenilor despre practica controversată aflata in centrul acestui film : “vanatoarea de delfini”.

 

 In fiecare an, in prima zi de septembrie, intr-un mic golf aflat  langa un oraş mic numit Taiji de pe coasta de sud-est a Japoniei Honshu Island, incepe un nou sezon de pescuit : sezonul de pescuit la delfini.
Douăzeci şi şase de pescari în 13 de bărci atrag in capcana intr-un mic golf câteva zeci de delfini, delfinii sunt pur si simplu masacrati ca animalele  în mod repetat, cu harpoanele lungi şi cuţite. Peste 50 de metri patrati de apa se transforma intr-o apa de culoare rosie plina de sange ..

În cursul unui sezon de şase luni, pescarii ucid aproximativ 2000 delfini ca sa  vândă carnea la supermarket-urile locale, pentru aproximativ 500 USD un delfin. Pescari completeze venitul lor prin capturarea si a aproximativ o sută de delfini în viaţă pe care ii vand pentru zeci de mii de dolari fiecare pentru acvarii din  Japonia, China, Coreea de Sud, Iran, Precum şi în Dubai Emiratele Arabe Unite.
Mass-media internaţionale nu au fost deloc blanda cu cei din Taiji, aici s-a filmat “Cove” un film de scurt metraj care a luat Oscar-ul, Filmul a fost lansat la nivel national in Statele Unite, în august, si  a redeschis răni vechi. Filmul urmeaza o echipă internaţională de fotografi, scafandri, şi activişti în misiunea lor de a se documenta despre  vânătoarea de delfini, ei confruntandu-se cu opozitia  din partea oficialilor orasului Taiji, in special poliţia şi pescarii care nu vroiau ca lumea sa vada atrocitatile si baia de sange asupra singurelor animale in afara de om care fac sex din placere : delfinul .
Activişti sunt condusi de Ric O"Barry, care a antrenat delfini bottlenose recomandati fiind de popularele seriale TV din  anii 1960 TV Flipper. După ce spectacolul a luat sfârşit în 1967, O"Barry a devenit unul dintre activişti din lume cu cele mai radicale discursuri împotriva menţinerii  delfinilor în captivitate. În ultimii ani el a încercat să oprească vânătoarea în Taiji, unul dintre vestitele orase ale  Japoniei si pentru renumitii vânători de balene.
Alţii au fost, de asemenea si alte voci sincere de exemplu : Blue Voice un colaborator al regizorul Hardy Jones şi al actorului Ted Danson, s-a opus la vânătoarea Taiji de ani de zile. Deasemenea o organizatie de mediu japonez, Elsa Nature Conservancy s-a opus acestie vanatori macel de delfini. O alta vedeta Hayden Panettiere a protestat în Cove Taiji în 2007 impotriva acestei vanatori.
Mulţi oameni de ştiinţă sunt, de asemenea impotriva acestei vanatori. Începând cu anul 2005, Diana Reiss un cercetator in domeniul animalelor de la Hunter College Celebra pentru ca a descoperit  ca pot delfinii se pot recunoaste  în oglinzi- a strans  semnături de la sute de oameni de ştiinţă din întreaga lume pentru o petiţie pe care intenţionează să o prezinte la secretarul de stat american Hillary Clinton.

Uitati-va la poza de mai jos acest delfin frumos si bland va fi masacrat cu salbaticie, de noi "oamenii"!

"Acesta vanatoare  este un caz extrem de cruzime a animalelor", a spus Reiss, care primeşte finanţare de la National Geographic Comitetul pentru cercetare şi explorarea. (National Geographic Society detine National Geographic News.)
Reiss, Cove "s realizatorii  filmului şi alti activişti care lucrează în Taiji toti au o misiune clară: Stop acest vanatorii de  delfini. Dar vânătoarea delfinilor este o problemă complexă, şi concentrându-se exclusiv pe acest lucru care se încheie lasă câteva întrebări importante fără răspuns: Cât de răspândită este de vânătoarea de  delfini?

 Când şi de ce a început, şi de ce ea persista? Şi ce efect, dacă există, are vânătoarea  asupra sănătăţii  delfinilor la nivel global?
Oamenii din Japonia au vânat delfini şi rudele lor mai mari  cetacee, balene, de sute daca nu mii de ani. Punct de topire glaciar din Japonia o insula lanţ de acum 10.000 de ani, şi ca populaţia sa a crescut, acest pamant  depinde foarte mult de mare.
"Destul de mult orice creatură comestibile de mare a fost exploatată pentru produse alimentare", a declarat la Universitatea Harvard antropologul expert in cultura pescuitului japonez  Theodore Bestor. Balene şi delfini au devenit înrădăcinată în produsele alimentare japoneză, cultura si religie. Animalele au fost subiectele de sărbători, ritualuri, şi de artă. Morminte antice şi memoriale pentru balene şi delfini pot fi găsite în întreaga ţară.

Spre deosebire de vânătorii de balene-care a devenit o mare industrie la scară comercială în secolul 20, în faţa unui moratoriu internaţional  din 1986  vânătoarea de  delfini a fost întotdeauna în primul rând o activitate de nivel local, a declarat la Universitatea din Oslo antropologul  Arne Kalland. În mod tradiţional vânătoarea de delfini a fost ceva  izolat la o mână de oraşe mici de pescuit, în cazul în care carnea este bine facuta delfinul a plăcut la consum .
În ultimii 25 de ani, Taiji (populaţia 3600) a devenit un punct de atractie  pentru activisti pentru drepturile omului si ale animalelor.. Dar nu este singurul loc în cazul în care pescarii ucid delfinii. Nu e chiar singurul loc din lume plin cu sange de delfin. .
În fiecare an, pescari din Insulele Feroe, o provincie autonomă a Danemarcei, de asemenea, atrag in mici golfulete si ucid sute de delfini . La fel ca şi în Taiji, apa se face de  culoarea roşie.

"Ce diferenţă există între o vacă, un porc, şi un delfin?" , a spus el. "Nu există nici o diferenţă. Există o piaţă pentru delfini din Japonia. Nu este o piaţă importantă, dar este o piaţă. Delfinilor este o resursă, iar oamenii trebuie să respecte cultura celorlalţi. În alte ţări, se manaca vaca. Dar nu spunem niciodată la americani, "Nu manca un cheeseburger." Noi nu, mai spunem asta. "
Ca majoritatea formelor de pescuit, vânătoare de delfin nu este reglementată de nici o organizaţie internaţională.
În final, ar putea fi consumatorii japonezi convinsi sa opreasca vanatoarea de delfini in  Taiji. Activiştii, oameni de ştiinţă si presa japoneză au documentat niveluri ridicate de contaminare cu mercur la  delfini in Japonia.Un  biolog marin Scott Baker, de la National Geographic Society  care a testat numeroase esantioane de carne de delfin a raportat în 2005, ca aceasta a avut aproape de o sută de ori cantitatea de mercur permisă de legea japoneza.
Dar otrăvire cu mercur nu arată efectele acesteia imediat, şi, deşi guvernul japonez a avertizat femeile gravide pentru a limita consumul de carne de delfin, ar fi nevoie, probabil, un timp pentru ca oamenii să renunţe complet la acest aliment atât de strâns legat de istoria şi cultura lor.
Până în prezent, Japonia este tara cu cele mai mari vanatori de delfini din lume si nu a făcut nimic pentru a sugera ca se va opri această  practică veche.

Si delfinii se omoara nu-i asa ? Dar noi oamenii nu facem la fel cu semenii nostrii ?

  Antonio